הלבנת שיניים - ד"ר חגית פניני | רופאת שיניים, מומחית בשיקום הפה בתל אביב, בוגרת הדסה

עובדות חשובות על הלבנת שיניים

בשנים האחרונות, עם הירידה בשכיחות מחלת העששת באוכלוסיה והעלייה בביצוע טיפולים משמרים ומונעים, אנשים מוטרדים יותר ממראה החיוך שלהם ומעוניינים בכזה החושף שיניים לבנות וסימטריות. האסתטיקה נמצאת במרכז תשומת הלב והלבנת שיניים הינה פרוצדורה פופולארית ושכיחה המעוררת התעניינות רבה. הבאנו לכם את כל השיטות, על היתרונות והחסרונות שלהם ישנן מספר דרכים שבעזרתן ניתן לשנות את צבע השיניים, אחת מהן היא הלבנה. רופאי השיניים משתמשים בטכניקה זו על מנת להלבין שיניים ויטליות (שיניים שלא איבדו מהחיות שלהן) ובשיניים שאין בהן ויטליות (שיניים שעברו טיפול שורש ומשנות את צבען מסיבות שונות). בכתבה זו נתמקד בהלבנת שיניים ויטליות ונסביר על השיטות השונות המקובלות כיום.

הלבנת שיניים ויטליות

פני ההחלטה על ביצוע הלבנת שיניים יש להיבדק אצל רופא השיניים על מנת לסלק אבנית, נגעי עששת ולתקן ושחזורים לקויים. לא מבצעים הלבנת שיניים לפני טיפולי שיניים משמרים קונבנציונאליים. עם זאת, יש לקחת בחשבון שהחומר המלבין אינו מלבין סתימות/השלמות/ציפויים/כתרי מעבר/כתרי חרסינה, שחזורים אלו יוחלפו לאחר ההלבנה בהתאם לצבע שהתקבל בסיום התהליך. לא כל המטופלים הינם מועמדים מתאימים להלבנת שיניים והרופא המטפל יכול לצפות האם יתקבל שיפור בגוון הצבע או שהצביעה היא פנימית ולא ניתנת להסרה, כל מקרה לגופו. משך הזמן הצפוי ליציבות של הצבע לאחר הלבנת שיניים הינו שנה עד שנתיים. ניתן לבצע הלבנה חוזרת לאחר נסיגת הצבע.

 

הלבנת שיניים בפיקוח של רופא השיניים

הלבנת שיניים כוללת שימוש בחומר הלבנה המבוסס על מי חמצן או על ג'ל של קרבאמיד פראוקסיד (שמתפרק אף הוא למי חמצן בסופו של דבר) בריכוזים משתנים 15-35 אחוז. מי החמצן מתפרקים לחמצן ומימן כאשר החמצן חודר את זגוגית השן מבלי לגרום לה נזק ומחמצן את הקשרים בין מולקולות הכתמים לשן וכך מסיר את הכתמים הכלואים בשכבת הדנטין. תהליך זה מסיר את הכתמים ומבהיר את צבע השיניים.

ישנן שתי שיטות להלבנת שיניים בפיקוחו של רופא השיניים:

  • הלבנה במרפאה
  • הלבנה ביתית עם סד המותאם אישית
  • הלבנה במרפאה

הלבנה במרפאה מתבצעת במרפאת השיניים על ידי רופא השיניים. מדובר ב- 1-2 פגישות של 60 דקות והתוצאה היא מיידית. הטיפול הוא מהיר עקב השימוש בחומר הלבנה מחמצן בריכוז גבוה של 35% והפעלתו על ידי אור/לייזר שמזרזים את התהליך הכימי.

הריכוז הגבוה של החומר המחמצן עלול לגרום לרגישות קיצונית בשיניים עד צורך לסיים את הפגישה מבלי שהושגה תוצאה. לא ניתן לצפות או לבקר את התוצאה שכן מדובר בתהליך חד פעמי ומהיר. לא הוכח שהלייזר בטוח לשימוש ואינו גורם לנזק לשן. אם הרופא המבצע אינו מיומן עלול לגרום לכוויות בחניכיים. עלות גבוהה. מניסיוני האישי, תוצאות ההלבנה שנצפו היו פחות טובות מאשר בשיטה הביתית.

הלבנה ביתית

בהלבנה ביתית עם סד, רופא השיניים לוקח מטבע של השיניים ומכין סד במעבדה מחומר פלסטי גמיש המתאים בדיוק לשיניו של המטופל. הסד נמסר למטופל עם מזרקים המכילים את חומר ההלבנה, שהינו בריכוז נמוך יותר, 15-20 אחוז פחות מאשר בהלבנה הנעשית במרפאה. ישנן ערכות שונות המתאימות ליום או ללילה אך בממוצע יש לשהות עם החומר כשעה וחצי כל יום למשך עד 5 שבועות. אני מעדיפה את שיטה זו על פני האחרות בגלל יתרונותיה היחסיים: ריכוז חומר ההלבנה נמוך יותר ולפיכך צפויה פחות רגישות בשיניים. הסד מותאם אישית לשיני המטופל ולכן אין צורך לשים הרבה חומר הלבנה ומונעים דליפה של חומר מחמצן לחניכיים, העלול לגרום לכוויות. ניתן להלבין שיניים באופן סלקטיבי. כלומר, להתחיל בהלבנת השיניים הצהובות יותר וכשיובהרו, לשים חומר בכל השיניים לקבלת גוון אחיד. ניתן לבקר את התהליך ובמידה ותופיע רגישות בשיניים מומלץ לעשות הפסקות קצרות תוך כדי הטיפול (לשים את הסד יום כן יום לא). הבקרה הזו אינה אפשרית בהלבנה במרפאה. הסד נשאר ברשות המטופל, כך שאפשר לחזור על ההלבנה במידת הצורך לאחר נסיגה של הצבע, בעלות פחותה (יש לרכוש את חומר ההלבנה בלבד מרופא השיניים) חסרונות השיטה הן משך הזמן הארוך יחסית והעובדה שההלבנה נעשית בבית (יש מטופלים שנרתעים מכך), אך שיטה זו נותנת תוצאות טובות ויציבות.

 

הלבנת שיניים ללא פיקוח רפואי –over the counter

מדובר באלטרנטיבה זולה יותר להלבנת שיניים, שהחלה לתפוס תאוצה בשוק התרופות בארצות-הברית בתחילת שנות ה- 2000. ישנם מגוון מוצרים הנמכרים ללא מרשם רופא כגון: ג'לים, שטיפות, מסטיקים, משחות שיניים, לקות למריחה ורצועות דבק (סטריפים). החומר הפעיל בתכשירים הללו הוא נמוך יותר ולכן הן פחות יעילים (6-18 אחוז). בנוסף, האפליקציה שלהם על גבי השן איננה מדויקת כמו בתוך סד והם נשטפים עם נוזלי הפה. אין מחקרים קליניים הבודקים את התכשירים הללו וכל המחקרים הקיימים ממומנים על ידי היצרנים, דבר המערער את אמינותם. בכל מקרה, מומלץ להיוועץ ברופא שיניים לפני ביצוע פעולה כלשהי של הלבנת שיניים.

המלצות למשך תהליך ההלבנה

תופעת לוואי שכיחה הינה רגישות לקור ולחום בשיניים. הרגישות מופיעה בזמן שאיפת אוויר ושתיית משקאות קרים וחמים. הרגישות אינה מסוכנת וחולפת כשמפסיקים את השימוש בחומר ההלבנה. במקרה של הופעת רגישות חזקה וכאבים יש לדווח לרופא השיניים, שימליץ על משחות שיניים מתאימות או ג'לים להורדת הרגישות וכן הפסקות קבועות בטיפול (יום כן יום לא). על מנת לקבל תוצאות מקסימליות מומלץ לא לאכול מזונות המכילים צבענים: להפחית/להפסיק בשתיית יין אדום, קולה, תה וקפה, להפחית משמעותית עישון סיגריות, לאכול מזון לבן ולא מטובל (ללא כמון, כורכום, קינמון, פפריקה אדומה וכדומה), להמעיט באכילת ירקות ופירות אדומים וכתומים (גמבה, מנגו, גזר וכדומה). מומלץ לא להשתמש במשחת שיניים או שטיפת פה המכילה סטאנוס פלואוריד או כלורהקסדין. יש לשים לב שמשתמשים במעט חומר הלבנה (כגרגר אורז), כך שלא תהיה דליפה לחניכיים. מומלץ להלבין לצבע לבן יותר מהרצוי כיוון שצפויה נסיגה של הצבע בחודש הראשון, ולהמתין כשלושה שבועות לאחר ההלבנה עד לביצוע שחזורים מחומר מרוכב (ההלבנה פוגעת בקישור של חומר השחזור לשן).

say cheese 🙂

לזימון תורים ופרטים נוספים

אולי יעניין אותך גם

טיפולי שיניים אסתטיים

חייכו בביטחון – טיפולי שיניים אסתטיים אצל ד"ר חגית פניני

| הלבנת שיניים, כללי | No Comments

שמירה על לובן השיניים לאחר הלבנת שיניים  צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש בחוט דנטלי ביקורות תקופתיות אצל רופא השיניים וטיפולי שיננית צמצמו צריכת משקאות שעלולים להכתים את השיניים, כמו קפה,…

נסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים – טיפול בשורשים חשופים

| כללי | No Comments

נסיגת חניכיים היא תופעה נפוצה בקרב האוכלוסייה, אך חומרת המצב משתנה מאחד לאחת. על מנת לא להגיע למצבים חמורים, יש לשמור בקפדנות על מספר הרגלים שאותם נפרט כאן, אבל מה…

כל מה שרצית לדעת על השתלת שיניים

| כללי | No Comments

  אחד החלומות המפחידים ביותר, הוא חלום על שיניים נופלות ומסתבר שיש לכך סיבה מוצדקת. לשיניים יש תפקיד חשוב במראה הכללי והאסטתי של הבן אדם והוא גם משפיע על רושם…